Selecteer een pagina

Mens en Welzijn

Buurtbemiddeling

BuurtbemiddelingEen goed contact met de buren is belangrijk, maar helaas lukt het niet altijd om op een normale manier met elkaar om te gaan. Vaak beginnen irritaties met een kleinigheid en stapelen de wederzijdse ergernissen zich snel op. In verschillende televisieprogramma’s kunnen we zien hoe erg het mis kan gaan als de spanningen te hoog oplopen.
De politie inschakelen is vaak net een stap te ver en ook niet bevorderlijk voor de sfeer. Wanneer buren bereid zijn hun onderlinge problemen op te lossen, kan buurtbemiddeling uitkomst bieden.

Activiteiten buurtbemiddeling

Voor de gemeente Ridderkerk geeft Sport en Welzijn invulling aan buurtbemiddeling, samen met Woonvisie en de politie. Buurtbemiddeling bestaat uit vrijwilligers die hier een speciale training voor hebben gevolgd. Zij bieden een luisterend oor en fungeren als onafhankelijke gespreksleiding bij problemen tussen buren. Door het maken van afspraken die voor alle partijen aanvaardbaar zijn, kan het conflict opgelost worden. De bedoeling is dat de bewoners weer met elkaar in gesprek komen en prettig kunnen samenleven in hun buurt of wijk.

Buurtbemiddeling:

  • vindt plaats op vrijwillige basis
  • is niet vrijblijvend: buurtbewoners zijn bereid om mee te werken en concrete afspraken te maken waar iedereen zich in kan vinden
  • is gratis en dus voor iedereen bereikbaar
  • wordt uitgevoerd door vrijwillige bemiddelaars die goed getraind zijn
  • is onafhankelijk en onpartijdig
  • garandeert strikte vertrouwelijkheid van alle gesprekken en afspraken