Selecteer een pagina

Mens en Welzijn

Drugs

Iedereen komt wel eens in contact met drugs. Dat hoeft natuurlijk niet meteen heroïne of cocaïne te zijn, alcohol en sigaretten zijn ook drugs. Pillen, poeders en vloeistoffen. Drugs zijn er in allerlei soorten en maten. Veel jongeren experimenteren in hun puberteit met verdovende middelen. Het is goed om te weten wat bepaalde middelen met je (kunnen) doen, wat de gevolgen zijn en wat je moet doen als je verslaving echt een probleem gaat worden.

Alle soorten drugs hebben gemeenschappelijk dat het stoffen zijn, die de hersenen op een bepaalde manier prikkelen. Drugs zijn te verdelen in twee groepen; harddrugs en softdrugs. Bij deze verdeling wordt ervan uitgegaan dat softdrugs minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan harddrugs. In werkelijkheid kan het gebruik van softdrugs ook tot (grote) problemen leiden.

Harddrugs

Harddrugs zijn drugs met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. Ze zijn illegaal en volgens de overheid gevaarlijk. Enkele voorbeelden zijn: XTC, amfetamine (speed), heroïne, cocaïne, opium en LSD.

Softdrugs

Softdrugs zijn volgens de overheid minder gevaarlijk dan harddrugs. Ze zijn semi-illegaal (worden doorgaans gedoogd). Enkele voorbeelden zijn hasj en wiet.

Informatie

Als je precies wilt weten welke soorten drugs er zijn en welke effecten en risico’s die met zich mee brengen, kun je kijken op www.drugsweb.nl. Dit is ook een handige website als je een werkstuk of opdracht voor school wilt maken over drugs. Of bel voor meer informatie naar de Drugsinformatielijn: 0900-1995 (10 cent/min.). Ook kun je terecht bij jongerenwerker Tina van Bennekom. Stuur een e-mail naar: c.vanbennekom@sportenwelzijn.nl of bel telefoonnummer 06 – 11 91 19 50.

Alcohol

Samen met roken is alcohol de meest geaccepteerde drug in Nederland. De meeste jongeren drinken alcohol omdat ze het lekker of gezellig vinden. Als je alcohol drinkt, werkt je lichaam langzamer: je concentratievermogen neemt af en je reageert trager. Daarom is het niet verstandig om alcohol te drinken als je nog moet rijden, wilt sporten, leren of werken. De werking van alcohol kan ook op een andere manier verkeerd uitpakken, sommige mensen worden agressief of opdringerig van alcohol. Lees hier meer over alcohol.