Selecteer een pagina

Mens en Welzijn

School

Een groot deel van je leven breng je door op school. Of je het nu leuk vindt of niet, het is wel belangrijk voor je ontwikkeling. Het kan allemaal vlekkeloos verlopen, maar soms kan het ook best ingewikkeld zijn. Heb je de juiste opleiding gekozen en hoe lang moet je eigenlijk verplicht naar school?

Studiekeuze

Na het basisonderwijs stroom je door naar het voortgezet onderwijs op vmbo-, havo- of vwo-niveau. Daarna kies je een vervolgopleiding die bij je past. Denk goed na over vakken en de studie die je wilt gaan volgen want je keuze is van invloed op het werk dat je later kunt gaan doen.

Leerplicht en startkwalificatie

Je hoort nu veel over de leerplicht en de startkwalificatie. Waarom toch al die drukte? Omdat de overheid het belangrijk vind dat elke jongere later kans heeft op een leuke en goede baan.

Stage

Naar school gaan betekent meestal ook dat je vroeg of laat stage moet gaan lopen. Dat is best spannend en misschien word je er ook wel zenuwachtig van. Dat is helemaal niet erg, belangrijk is dat je een stageplek vindt die bij jou past.

Problemen op school

Op school of op je stage kunnen soms problemen spelen; je wordt bijvoorbeeld gepest, het lukt niet met je huiswerk, of je wilt niet meer naar school. Bij wie kun je dan terecht met je problemen?

Inspraak op school

Niet alles wordt zomaar door school bepaald. Scholieren en studenten hebben recht op inspraak en kunnen op verschillende manieren hun stem laten horen.

School en geld

Naar school gaan kost geld. Om al deze kosten te betalen, krijg je in sommige gevallen studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten. Weet je waar jij recht op hebt? Over al deze onderwerpen kun je voor meer informatie en antwoord op je vragen terecht bij de jongerenwerkers van Sport en Welzijn. Stuur een mail naar: info@sportenwelzijn.nl of bel telefoonnummer 0180 – 491 135 (keuze 6).