Selecteer een pagina

Mens en Welzijn

Gokken

“Gokken is spannend, het is een leuk tijdverdrijf. Het geeft je de gelegenheid even je zorgen te vergeten of om de sleur van alledag te doorbreken. Je kunt er geld mee verdienen en je ontmoet aardige mensen.” Dat is het antwoord van veel gokkers op de vraag: “Wat is het leuke aan gokken?” Maar wat als het een probleem gaat worden? Wanneer je vele uren per week doorbrengt achter een gokautomaat is er iets mis gegaan. Het lijkt er dan sterk op dat je verslaafd bent aan het gokken.

Verslavend?

Aan de staatsloterij raak je niet zo snel verslaafd, het risico zit in de zogenaamde ‘short odds’: de kansspelen waarbij de eventuele winst direct wordt uitgekeerd, zoals bij fruitautomaten. Omdat je heel snel kunt zien of je wat gewonnen of verloren hebt, is de verleiding groot steeds opnieuw een gokje te wagen. Psychologisch zitten de apparaten slim in elkaar. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je een hele tijd niets wint of af en toe een klein beetje en soms weer heel veel, je lang door blijft spelen. Logisch want je weet maar nooit wanneer de grote winst zal vallen. Bovendien gaat het om kleine bedragen per keer, dus het lijkt niet veel te kosten. Maar al die kleine bedragen samen…..

Kenmerkend voor een verslaving is dat je je eigen gedrag niet meer in de hand hebt. Dat geldt ook voor gokverslaving. Je kunt de behoefte om te gokken niet meer weerstaan, ook al weet je dat je daardoor nog meer problemen krijgt met je geld en met je omgeving. Je verwaarloost je school of je werk en probeert soms (ook) op illegale manier aan geld te komen om door te kunnen gaan met gokken.

Van een gokverslaving afkomen, vraagt een enorme zelfdiscipline en een grote motivatie van de gokker. Gelukkig zijn er diverse hulpverleningsinstanties die je kunnen helpen. Vraag bij de jongerenwerker van jouw wijk welke instantie voor jou het beste is.