Selecteer een pagina

Mens en Welzijn

Werken

Veel jongeren hebben een (bij)baantje waar ze een lekker zakcentje mee verdienen. De één werkt een paar uur in de week, de andere een paar dagen. Hoe vaak en hoeveel je mag werken en wat je precies mag doen, hangt af van je leeftijd. Wil je weten welk werk jij mag doen?

Zwartwerken is verboden

Maar het verdient wel lekker veel geld, toch? Zwart werken lijkt veel voordeliger omdat je dan je loon vaak contant uitbetaald krijgt. Maar dat is juist niet zo want je hebt geen recht op vakantiegeld en ook bij ziekte krijg je niet betaald. En als de Belastingdienst erachter komt dat je geen belasting betaalt, heb je kans op hoge geldboetes die wel tot duizenden euro’s kunnen oplopen! Dus daarmee ben je zeker niet voordelig uit.

Hoe zoek je werk?

Als je werkt zoekt, kun je verschillende dingen doen; je kunt zoeken op vacaturesites op internet of in de lokale weekbladen. Schrijf je in bij uitzendbureaus, die zijn er ook speciaal voor studenten. Vertel aan mensen om je heen dat je op zoek bent naar een baantje, vaak kun je aan de slag via iemand uit je netwerk.

Sollicitatiebrief en CV

Vaak moet je eerst solliciteren als je ergens graag wilt werken. Maar hoe maak je contact met je (hopelijk) nieuwe werkgever en hoe kun je jezelf zo ‘verkopen’ dat die nieuwe werkgever jou graag in dienst wil hebben? Je kunt leren hoe je een gemotiveerde sollicitatiebrief schrijft en hoe een overzichtelijk cv is opgesteld.

Loon/salaris en contract

Met een (bij) baantje verdien je geld, oftewel salaris of loon. Dat is erg fijn natuurlijk! Maar krijg je wel genoeg loon en weet je wat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen?

Voor advies, informatie en antwoord op al je vragen kun je contact opnemen met Tom van der Poorten via t.vanderpoorten@sportenwelzijn.nl.