Selecteer een pagina

Mens en Welzijn

Wonen

Ben je op zoek naar woonruimte? Dan ben je de komende tijd waarschijnlijk veel tijd kwijt aan zoeken want het is lastig om woonruimte te vinden in Ridderkerk. Zeker als je snel een woonruimte wilt. Begin op tijd en verwacht niet dat je binnen een maand woonruimte hebt gevonden. Jongerenwerk kan je advies geven bij je zoektocht.

Soorten woningen

Er zijn diverse soorten woningen. Zelfstandige woningen, onzelfstandige woningen en anti-kraak woningen zijn enkele voorbeelden. Ook heb je begeleid wonen.

Kosten, huurcontract en huurbescherming

Zonder geld krijg je geen woning. Zorg dat je voldoende inkomen hebt om je huur, energiekosten, verzekeringen, abonnementen, belastingen en andere kosten te kunnen betalen. En hoe zit het met huurcontracten en huurbescherming?

Woonruimte voor 18 of ouder

Vanaf 18 jaar of ouder kun je zelf een woning huren. Op de site van Woonvisiekun je lezen hoe je aan een huurwoning kunt komen.

Woonruimte onder de 18 jaar

Als je minderjarig bent, mag je zelf geen huurcontract ondertekenen. Je hebt ook geen recht op huurtoeslag. Hoe kun je toch het huis uit?

Urgentie

Je zit in een probleemsituatie en hebt dringend een woning nodig. Misschien heb je recht op een urgentieverklaring waarmee je voorrang krijgt op een woning.

Antikraak

Als een pand leeg staat, bestaat de kans op vandalisme. Om dit te voorkomen, kiezen eigenaren er soms voor om panden die (langdurig) leegstaan als antikraakpand te verhuren.

Huur en huurtoeslag

Een verhuurder mag niet zomaar een huurbedrag bedenken. Is jouw woning of kamer de huurprijs wel waard? Ook handig om te weten: voor zelfstandige woonruimtes kun je huurtoeslag aanvragen.

Weglopen of op straat gezet

Het kan iedereen overkomen: je wordt op straat gezet of bent weggelopen. Dan moet je op zoek naar onderdak. Neem contact op met een jongerenwerker en laat je adviseren over je mogelijkheden.