Selecteer een pagina

Longpatiënten in de Fakkel

Zwembad de Fakkel biedt sinds kort, speciaal voor mensen met een longaandoening, de mogelijkheid om te komen trainen onder leiding van een fysiotherapeute. Longpatiënten kunnen elke maandagmiddag van 14.00 – 15.00 uur (uitgezonderd zomervakanties en schoolvakanties) deelnemen aan een aangepaste groepsles in het water. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee in het restaurant. Bovendien mag de partner of mantelzorger van een patiënt ook deelnemen aan deze lessen.

Long- ofwel COPD patiënten hebben veel baat bij extra beweging, omdat ze daarmee de longfunctie op peil kunnen houden. Vaak hebben deze mensen een beperking in het uithoudingsvermogen. Het is een groepsles maar waarbij de nadruk ligt op individuele aandacht. Ook is het van belang dat er specifiek op de longen gerichte oefeningen worden gedaan en er gelet wordt op een juiste ademhaling, dat is heel belangrijk voor de doelgroep. We hanteren voor deze lessen geen leeftijdsbeperking, het is bedoeld voor alle longpatiënten in de hele regio. De zwemles is een aanvulling op de bestaande longrevalidatie die door fysiotherapeuten wordt geboden. Bovendien is het een laagdrempelige voorziening, de longpatiënt is hier geen eenling meer, maar kan in een ontspannen sfeer oefeningen doen en zwemmen.

De begeleiding bestaat uit fysiotherapeut Marianne Westenberg en het zwembadpersoneel. Alle voorzieningen zoals rolstoelen, rollator of een tillift zijn aanwezig, zodat ook minder validen mee kunnen doen met de activiteit. Gelijktijdig met deze activiteit wordt er aan de andere kant van het bad gerevalideerd met patiënten die een nieuwe knie of heup hebben gekregen.

Bent u longpatiënt en neemt u nu deel aan de Aqua Therapie lessen dan adviseren wij om met de therapeuten te overleggen of deze nieuwe activiteit op maandagmiddag voor u van toepassing zou kunnen zijn.

De lessen worden vergoed door de zorgverzekering, met een verwijzing van een arts als u COPD stadium Gold 2 of hoger heeft. U betaalt wel voor het betreden van het zwembad een bedrag van € 4,35 per keer. Voor meer informatie neem contact op met Fysiotherapiepraktijk Westenberg 0180 – 463 652. of Jesper Lagendijk via (0180 432 350 of jesper.lagendijk@senw-ri.nl van Sport en Welzijn.

Share Button
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit evenement, neem dan contact met ons op!